Abrahams børn

Om projektet

Quizzen er en del af kunst- og dialogprojektet ’Abrahams børn’ af kunstneren Jens Galschiøt. Projektet tager udgangspunkt i skulpturen ’Fundamentalism’, der omhandler de tre monoteistiske religioner: Jødedommen, Kristendommen og Islam. Disse tre religioner kaldes ofte ’Bogens Folk’, og de anerkender alle Abraham som deres fælles stamfader, så man kan sige, at uenighederne imellem disse religioner er en slags familiestridigheder imellem ’Abrahams børn’.

Fundamentalism-skulpturen er bygget op af 8.000 kobberbøger, der danner bogstaverne ’F.U.N.D.A.M.E.N.T.A.L.I.S.M’ og er opstillet på en cirkelformet sokkel. Bogstaverne erfordelt imellem religionerne, så nogle bogstaver er bygget af kobberbibler, andre af kobberkoraner og andre igen af kobbertoraer. Af respekt for de hellige bøger, er de modeleret op i voks og støbt i kobber og har således aldrig været rigtige toraer, bibler eller koraner.

På ydersiden af den cirkelformede sokkel er monteret 14 store fladskærme, der viser de 'lyse' citater fra Toraen, Biblen og Koranen. På indersiden er ligeledes monteret 14 skærme, og her vises de 'mørke' citater fra de samme religiøse bøger. Skulpturen er 3½meter høj og 9 meter i diameter

Dialog, oplysning og nedbrydning af fordomme

Ideen med skulpturen er at etablere en dialog om, at disse tre religioner både er meget menneskekærlige og meget menneskefjendske. Skulpturen sætter fokus på, at både Toraen, Biblen og Koranen indeholder så mange 'lyse' og smukke udsagn, at man kan opbygge et meget smukt, harmonisk og menneskekærligt samfund ud fra alle tre bøger. Modsat indeholder alle bøgerne også så mange menneskefjendske og totalitære udsagn, at man kan opbygge en totalitær stat ud fra hver eneste bog.

Det er samtidig et slags oplysningsprojekt om religionerne, og det er meningen at dialogen kan være med til at nedbryde en masse fordomme. F.eks. kan man, på baggrund af den danske debat, blive forbavset over hvor hård kristendommen er over for kvindekønnet og hvor relativt blid koranen er over for kvinder.

Man kan altså argumentere for, at det ikke er de religiøse skrifter, der er årsagen, men udelukkende hvad side af religionerne de mennesker, der tror på dem, vælger at knytte an til: den 'mørke' eller den 'lyse' side.

’Abrahams Børn’-projektet havde sine første samlede udstilling på kunstcentret Silkeborg Bad i 2015 og er sidenhen blevet udstillet i en lang række byer, herunder en uge i EU Parlamentet i Bruxelles. Udstillingen har ledt til mange gode debatter og erkendelser og bliver bl.a. brugt i undervisning i landets uddannelsesinstitutioner.

Der er rig mulighed for at tage del i projektet, hvad end der er tale om skoler, kulturelle-, eller religiøse institutioner, NGO’er, biblioteker, kunstmuseer, nysgerrige privatpersoner eller noget helt tredje. Udover denne interaktive quiz, kan du hente en citat-pauseskærm til din PC, finde undervisningsmateriale, debatindlæg og tjekke den nyeste udvikling, events og udstillinger på fundamentalism.dk og facebook.

Støt dialogen ved at udbrede kendskabet til dette projekt ved at sende info om projektet videre og fortælle om det til kollegaer og venner.

Besøg 'Abrahams Børn'-projektets hjemmeside: www.Fundamentalism.dk
Jens Galschiøt / banevænget 22 / 5270 Odense C / tlf: 6618 4058 / e-mail: aidoh@aidoh.dk